27 noiembrie 2011

pui lipicios

Nu stiu altii cum sunt, dar eu una m-am saturat de pui. Si totusi in lipsa de stridii, midii proaspete si iepure de camp, tot ma vad nevoita sa mananc pui din cand in cand pentru ca poti manca salata doar pana la un punct. Si daca trebuie sa manac pui, il voi condimenta pana voi reusi sa ii schimb gustul. Si se poate, pentru ca puiul in sine e usor de transformat si aromat :)
Pentru varianta de pui lipios se amesteca:
  • 1 lingura sos worcestershire/worcester
  • 4 linguri sos de soia
  • 50g zahar (brun de preferinta, dar nu e musai)
  • 1 lingurita paprika de ardei dulce
  • 5 catei de usturoi pisati
  • 1 lingurita de scortisoara macinata

 Se dau bucatile de piept/pulpe de pui prin sosul de mai sus, se pun intr-o tava acoperita cu staniol si se baga la cuptor. Nu e nevoie de ulei pentru ca pe staniol nu se prind si se rumenesc perfect.

Cat sta puiu' la cuptor, puteti incropi o salata simpla, de exemplu: andive, rosii, ardei gras si salata verde.
Iar la final cand totul e aburind sa le aruncati pe o farfurie :)
Si sa le savurati in preajma noilor accesorii de bucatarie - adica in mini gradina suspendata de plante aromatice si decor tomnatic :)

vita cu sos de soia si ghimbir

Cine ma cunoaste de mai demult va zice: ceeee, tu, carne? Dap, se mai schimba omu'... asa cateodata. Dupa ce vreo 10 ani am refuzat sa mananc carne rosie, am descoperit ca de fapt nu imi placea pentru ca nu era de calitate sau nu era gatita prea grozav. Ce-i drept cu porcusorii nu prea sunt prietena nici acum, dar mananc in mod paradoxal prosciutto cu pasiune :)

Pentru vita cu sos de soia aveti nevoie de o bucata de carne de vita slaba, pe care sa o taiati in patratele mici - ideal de 1 cm.
Apoi dati prin presa de usturoi cativa catei (vreo 5 sa zicem) si o amestecati bine cu usturoiul, cateva linguri de sos de soia si o lingurita de praf de ghimbir (puteti folosi si ghimbir proaspat, ras, dar nu exagerati pentru ca e foarte puternic). Lasati carnea la frigider, la marinat cel putin 30 de minute.
Cat se marineaza vacuta, puteti pune niste ciuperci la cuptor cu cate o bucatica de unt in fiecare sau le puteti face à la française dupa cum va povesteam acum ceva vreme.
 
Luati carnea din frigider si trantiti-o intr-o tigaie pe foc mare. In 2-3 minute e gata! Nu e nevoie sa puneti ulei pentru ca isi va lasa sucul ei care este foarte bun. Amestecati repede pana cand se inchide la culoare, dar nu o lasati mai mult de vreo 3 minute pentru ca se va intari.
Savurati cu o salata simpla! :) Si uite asa ati facut masa de pranz in vreo 15 minute cu totul :) Pofta buna!

20 noiembrie 2011

Viena decorata de Craciun

Wiener Christkindlmarkt sau targul de Craciun din Viena e raiul dulciurilor, podoabelor si al figurinelor de Craciun. Daca ar fi sa recreezi un basm de Craciun, de aici ar trebui sa te alimentezi: casute din turta dulce, fructe in ciocolata, fantani de ciocolata, trufe si lista ar putea continua pe multe pagini...
Nu lipsesc decoratiile: de la figurine tematice la globuri cu foarte mult sclipici.
Iar seara totul devine foarte animat de luminite si vin fiert. Ce-i drept si la 10 dimineata avea succes vinul fiert, dar nu chiar atat de mult ca seara :)
Dar Viena nu e doar targul de Craciun. Intregul oras se pregateste de sarbatoare, vitrinele magazinelor sunt deja de poveste :)
Iar la tot pasul se gasesc comercianti cu castane coapte care iti incalzesc si degetele si stomacul :)

Si daca tot sunteti in oras, nu ratati Naschmarkt, cea mai veche piata din Viena. E plina de tot ce ti-ai putea dori si grozava sa prinzi spiritul orasului. Noi am fost intr-o miercuri si am inteles ca sambata ar fi ziua perfecta daca te nimeresti pe acolo. Dar daca nu, nu e rau nici in timpul saptamanii.

Condimente cat vezi cu ochii, lalele in plina iarna, fructe exotice de care nici nu am auzit pana acum (am testat fructul dragonului - in stanga sus - care avea un gust similar cu kiwi).
Dar vinul fiert nu e doar in Targul de Craciun. Austricii au transformat un cartier al muzeelor intr-un loc foarte cool dupa inserat si l-au umplut cu barulete in aer liber unde se vind vin fiert, punch si alte variatiuni pe aceeasi tema. Asta da idee de promovare a muzeelor :)
Iar daca ajungeti si la vreun muzeu, in timpul zilei, va puteti incanta cu picturi de Klimt, Schiele sau reclame vechi. Voi stiati ca Opel a facut biciclete???
 
Cat despre mancare, la a doua vizita in Viena, tot nu am ajuns sa mananc snitel :)) Dar am mancat carnat ultima data, se pune nu?

13 noiembrie 2011

supa crema de dovleac

Toamna asta am copt mai multi dovleci decat oricand. Dar de fiecare data am facut ceva care a iesit atat de bun ca a trebuit sa mai dau un remake cel putin :) Supa asta e o adaptare dupa o reteta frantuzeasca si e uimitor de simpla si de buna. In reteta originala spune sa fierbi dovleacul necopt, dar eu m-am hotarat sa-l coc intai in cuptor.
Am luat 500g de dovleac copt - ca aici sau simplu, fara spices, si l-am pus intr-o oala cu cateva felii de paine, apoi le-am acoperit cu apa.
Le-am fiert cateva minute, cat sa se incalzeasca dovleacul si painea, si apoi le-am turnat in blender impreuna cu o cana cu lapte.
Dupa ce le-am mixat bine, cat sa devina o crema fina, le-am pus inapoi in oala si le-am condimentat cu un strop de sare, piper si putin zahar. Aici e dupa gust, cat de dulce sau de picanta vreti sa o faceti.
Apoi am mancat bol dupa bol :) cu cate o lingurita de smantana deasupra. E incredibil de consistenta si usoara in acelasi timp. Cea mai buna supa de toamna.
Bon appétit!



07 noiembrie 2011

weekend de toamna

Weekendul asta am evadat din Bucuresti. Nu foarte departe, doar pana in Prahova, dar nu pe hiper aglomerata Vale a Prahovei. Am prins si o zi superba: calda, insorita si plina de culori vii.
Nu credeam sa apuc atat de tanara o asemenea experienta, dar am primit un audioguide intr-un muzeu din Romania! Daca vreti sa va minunati si voi, va recomand Castelul Iulia Hasdeu din Campina. Mic si pitoresc, cu un parculet superb (dupa cum se vede mai jos). Nu am vazut fantoma tinerei Iulia, se pare ca nu se arata cand vin turisti :)
Si am lasat cu totul orasul in urma pentru linistea si aerul curat de la tara. Culorile erau in realitate si mai frumoase decat au iesit in poze :)



Am adunat niste frunze pentru decor in oras :)


Si am pus in aplicare ecuatia (deloc simpla daca bate vantul si revista nu arde ca ziarul): lemne + foc + carne = gratar :)
Vita in sange cu salata. Simplu si gustos :)