08 mai 2011

tarta cu rabarbar

Pentru ca aveam 5 bete de rabarbar in frigider din gradina de acasa am zis ca nu se cade sa le arunc - daca afla mama? si le-am transformat intr-o tarta dupa o reteta frantuzeasca :D. Va veti intreba wtf is rabarbar? Cunoscuta si ca rubarba sau pentru cei care nu o cunosc - are tendinta sa creasca in zona Sibiu - Brasov - e o planta cu frunze mari necomestibile si cu tulpini acre si comestibile. Dar sa trecem la partea practica. Daca va treziti cu niste rabarbar... pentru tarta aveti nevoie de:
Aluat:
- 300 g de faina
- 180 g de unt
- 20 g de zahar
- un pic de sare

Umplutura:
- 3 oua
- 150 g de zahar pudra sau normal
- 2 linguri de frisca - e ok si cea din tub, nu e nevoie sa o faceti neaparat from scratch
- 5 bete de rabarbar

Rabarbarul se taie in bucatele de 2-3 cm, se acopera cu zahar si se lasa peste noapte la frigider. Apa care va ramane se scurge.
Aluatul: Se amesteca untul (la temperatura camerei) cu o lingura de zahar, faina si putin apa pana se face un aluat care poate fi intins cu mana in tava data in prealabil cu unt.


Apoi se amesteca doua galbenusuri + 1 ou intreg (cele 2 albusuri se pastreaza pentru spuma) cu frisca pana se face omogen si se amesteca cu rabarbarul. Se toarna in tava peste aluatul intins. Se da la cuptor vreo 30 - 45 de min la foc mediu.

Intre timp se bate cu mixerul albusul de ou ramas cu zahar (cam 100 g - sau 4 linguri) pana se face spuma dupa cum se demonstreaza mai jos :)

Cand mai are tarta vreo 10 min de copt, se scoate din cuptor si se toarna deasupra albusul facut spuma.

Se mai lasa la foc putin, pana cand observati ca isi schimba culoarea spuma, se scoata afara si se mai presara zahar pudra dupa gust - e necesar pentru ca rabarbarul e destul de acru - gen lamaie si vi se vor strepezi dintii altfel :D

The end.
Bon appétit!