13 septembrie 2013

Peru

Oceanul Pacific

Vroiam sa ajung de cativa ani buni in America de Sud si nu imi imaginam ca voi ajunge inainte sa fiu baba. Dar anul acesta s-au aliniat o emisiune pe Travel Channel, cu un site de bilete de avion si cu alti oameni doritori sa mergem in vacanta si uite asa am ajuns sa mergem in excursie in Peru. Dar sa incep cu inceputul. Ochisem America de Sud ca destinatie si oscilam intre Cuba si Columbia. A vroia sa vada 3 tari, dar ne-am dat seama repede ca in doua saptamani nu putem vizita atatea tari, daca vrem sa vedem ceva din tara in care ne ducem. Asa ca am inceput sa urmarim siteul Holidaypirates.com dupa oferte. Peru era o destinatie care tot aparea si reaparea cu obstinatie. Si dupa ce ne-am uitat de vreo 2 ori la bilete si nu le-am luat, cand a aparut a treia oara oferta (3rd time's the charm :) am pus mana pe carduri si luate au fost. Oferte din Romania nu au in general, ci din vestul Europei, dar fata de pretul oferit de liniile aeriene direct din Bucuresti merita clar sa iei biletele separat. Asa ca am cumparat zborul Frankfurt-Lima, Lima-Londra la oferta si am completat cu bilete Bucuresti-Frankfurt si Londra-Bucuresti. La dus ne-am oprit si doua zile in Frankfurt asa ca nu am simtit foarte tare drumul. La intoarcere a fost alta poveste. Am zburat 12 ore de la Frankfurt la Sao Paolo, apoi inca 5 de la Sao Paolo la Lima. Aveam tot felul de asteptari de la Peru, dar putine erau conforme cu realitatea. Si nu zic ca excursia noastra e mai cu mot decat altele, dar ce pot sa va spun e ca am facut totul singuri de la rezervat biletele de avion, la rezervat cazarile, la negociat cu taximetristii acolo si ca puteti sa o faceti si voi. Nu e nevoie sa mergi printr-o agentie. Da, probabil ca e mai comod, da, trebuie altfel sa cauti singur unde sa stai, unde sa mergi, dar merita din plin.

Am aterizat la Lima intr-o dimineata de iunie care pentru noi era un fel de a doua dimineata. A fost cea mai lunga zi pentru ca datorita decalajului de fus orar, am avut parte de doua dimineti asa ca am luat micul dejun pe doua zboruri consecutive :)) Aveam o singura noapte in Lima inainte sa plecam spre Nasca. Era cald cand am ajuns in Lima si din cauza ca era iarna si Lima este la malul Oceanului Pacific, fenomenul El Nino isi cam facea de cap, asa ca orasul era invelit intr-o picla cetoasa.

Lima si Oceanul Pacific

Iarna la ei insemna vreo 15 grade cu plus, deci nu era frig deloc, doar ca nu prea vedeai soarele sau il vedeai printre nori. De cand ne-am urcat in taxi la aeroport mi-am pus in folosinta spaniola mea de balta, invatata din telenovele in liceu. Si ce bine a mai fost ca m-am uitat la telenovele. Engleza nu prea e vorbita nici macar in capitala asa ca e bine sa stii cateva expresii sau sa ai un ghid de conversatie.

Ne-am petrecut prima zi si jumatate din a doua zi in Miraflores, cartierul turistic al Limei. Si pentru ca e un oras imens, nu ne-am plictisit deloc. Am vazut oceanul Pacific, parcuri dragute, o piramida pre-incasa facuta din chirpici, porcusori de guinea si lame.

strada in Miraflores

Parque del Amor



Miraflores

Piramida pre-incasa

Cel mai usor mod de deplasare e cu taxi-ul, dar localnicii nu il prea folosesc, au un fel de microbuze in stare nu prea grozava. Am incercat si noi unul si a fost foarte amuzant.


Cel mai amuzant a fost insa cum ne priveau ceilalti calatori, toti mirandu-se ce cauta albii astia aici? :)) Nu sunt insa prea sigure microbuzele astea asa ca nu am exagerat cu folosirea lor.

Cat despre mancare, in prima seara am mancat la un restaurant de mari fitze - din seria o data pe vacanta. Aveau un chef cu 3 stele Michelin in vizita si ne-am destrabalat. Sincer nu a fost atat de wow mancarea pe cat ma asteptam, dar experienta in sine aducea aminte de telenovele, in sensul de lux si extravaganta :)

Ceviche

A doua zi am fost in Piata de la Surquillo unde aveau ce iubesc mai mult pe lumea asta: fructe de mare si fructe normale. Doar ca fructele astea normale erau cam toate noi. Asa ca am cerut cate una din fiecare si am tot experimentat :) La standurile cu fructe de mare proaspat scoase din ocean, iti si gateau ce vroiai. A fost cel putin la fel de bun ca fitzosenia de restaurant de cu seara, ca sa nu zic mai bun. Va recomand sa nu ratati piata daca ajungeti pe acolo. De fapt, peste tot pe unde am fost nu am ratat piata. Dar mai ales in locuri exotice cum e Peru, merita clar sa le vizitati.

Stidii sud-americane


Porumb proaspat

porumb in loc de seminte :)

ceva fructe de mare pane si cartofi


avocado si un alt fruct caruia i-am uitat numele...

A doua zi pe la pranz ne-am urcat intr-un autocar spre Panamericana Sud. Google maps zice ca faci cam 6 ore. Noi am facut 7 cu o singura oprire de vreo 10 minute! Nu a fost cel mai grozav drum, dar la final, tarziu in noapte, am ajuns in Nasca unde a doua zi am facut sandboarding, ne-am dat cu un buggy prin desert, am zburat cu un avion micut si am stat periculos de aproape de niste mumii. Detalii in episodul urmator :D