Va povesteam acum ceva vreme de rabarbar sau rubarba - e cunoscut cu ambele nume, dar cum creste cu precadere in zona Sibiu - Brasov si acolo e cunoscut ca rabarbar, asa o sa ii zic :) Daca aveti norocul sa va creasca prin gradina sau sa il gasiti in piata, puteti face niste deserturi incredibile. Personal nu il pot manca verde. E aproape la fel de acru ca lamaia si daca atunci cand eram mici il inmuiam in zahar si rodeam la el cu pasiune, acum prefer sa il transform intr-un desert :) Am gasit reteta aceasta in numarul de aprilie al Good Food si am adaptat-o intr-o oarecare masura.
Pentru o tava de vreo 40x20 cm / 6 portii aveti nevoie de:
Baza prajiturii:
- 500 g rabarbar
- 3 pere (desi data viitoare cred ca o sa renunt la pere si o sa pun doar rabarbar :)
- 2 linguri de zahar brun
- 25g de unt
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 3-4 cuisoare macinate
Betele de rabarbar se curata de coaja si se taie in bucatele de vreo 2-3 cm lungime. Intr-o tigaie se topeste untul impreuna cu zaharul brun, scortisoara si cuisoarele si se adauga rabarbarul si perele taiate in sferturi si curatate de cotor. Lasati sa fiarba la foc mic vreo 10 minute, pana cand devine moale.
Intre timp, faceti toppingul din:
- 85g de faina
- 1 lingurita de scortisoara
- 3 linguri de zahar brun
- 50g de unt
- un varf de cutit de praf de copt
Luati o tava maricica de metal sau mai multe mici (eu am avut una mare), tapetati-o cu unt si turnati rabarbarul in tava (poza 1). Presarati toppingul de faina peste rabarbar (poza 2) si dati-l la cuptor vreo 30 de minute sau pana cand devine auriu (poza 3).
Savurati fierbinte cu inghetata de vanilie deasupra. Noi l-am dat gata la tara unde l-am si preparat. Parca vasele rustice au mers la tinta cu reteta asta. Nu as putea spune de ce. Important e ca l-am facut pe din 6 si nu a apucat sa se raceasca :)