20 noiembrie 2011

Viena decorata de Craciun

Wiener Christkindlmarkt sau targul de Craciun din Viena e raiul dulciurilor, podoabelor si al figurinelor de Craciun. Daca ar fi sa recreezi un basm de Craciun, de aici ar trebui sa te alimentezi: casute din turta dulce, fructe in ciocolata, fantani de ciocolata, trufe si lista ar putea continua pe multe pagini...
Nu lipsesc decoratiile: de la figurine tematice la globuri cu foarte mult sclipici.
Iar seara totul devine foarte animat de luminite si vin fiert. Ce-i drept si la 10 dimineata avea succes vinul fiert, dar nu chiar atat de mult ca seara :)
Dar Viena nu e doar targul de Craciun. Intregul oras se pregateste de sarbatoare, vitrinele magazinelor sunt deja de poveste :)
Iar la tot pasul se gasesc comercianti cu castane coapte care iti incalzesc si degetele si stomacul :)

Si daca tot sunteti in oras, nu ratati Naschmarkt, cea mai veche piata din Viena. E plina de tot ce ti-ai putea dori si grozava sa prinzi spiritul orasului. Noi am fost intr-o miercuri si am inteles ca sambata ar fi ziua perfecta daca te nimeresti pe acolo. Dar daca nu, nu e rau nici in timpul saptamanii.

Condimente cat vezi cu ochii, lalele in plina iarna, fructe exotice de care nici nu am auzit pana acum (am testat fructul dragonului - in stanga sus - care avea un gust similar cu kiwi).
Dar vinul fiert nu e doar in Targul de Craciun. Austricii au transformat un cartier al muzeelor intr-un loc foarte cool dupa inserat si l-au umplut cu barulete in aer liber unde se vind vin fiert, punch si alte variatiuni pe aceeasi tema. Asta da idee de promovare a muzeelor :)
Iar daca ajungeti si la vreun muzeu, in timpul zilei, va puteti incanta cu picturi de Klimt, Schiele sau reclame vechi. Voi stiati ca Opel a facut biciclete???
 
Cat despre mancare, la a doua vizita in Viena, tot nu am ajuns sa mananc snitel :)) Dar am mancat carnat ultima data, se pune nu?