19 septembrie 2011

ciupeci à la française

Ciupercile sunt de departe legumele mele preferate. Probabil din cauza ca atunci cand eram mici le mancam din an in pasti si atunci cu frica: daca sunt otravite? Ai mei ne pacaleau tot timpul sa bem un pahar de lapte ca anuleaza otrava. Right. Era doar un mijloc sa ne faca sa bem lapte, deci era un fel de delicatesa + pedeapsa. Dar acum e ok, am reusit dupa ani sa treaca norul sperieturii :) si sa nu mai beau lapte decat in cafea. Pam pam :)

Mai jos sunt 2 feluri de a prepara ciupecile: cu vin sau cu otet balsamic.

In prima faza se curata ciupercile de coaja - nu le spalati pentru ca se vor imbiba cu apa si nu vor fi bune deloc. Puteti folosi si coditele, sunt bune si ele, curatate la fel de coaja. Se taie felii, si se arunca intr-o tigaie cu unt topit. Amestecati-le din cand in cand, cat sa se faca putin maro, apoi adaugati cimbru proaspat.




De aici e foarte simplu, daca vreti sa le faceti cu vin (eu am facut cu alb sau rose), puneti vin in tigaie cat sa le acopere nitel si lasati sa fiarba pana seaca.
cu vin
Daca vreti sa le faceti cu otet balsamic - mie imi plac mai mult decat cu vin, au o aroma mai intensa, adaugati cate linguri de otet si mai prajiti-le cateva minute.
cu otet balsamic
Mai jos in stanga sunt cele facute cu vin (au o culoare mai deschisa), iar in dreapta sunt cele cu otet balsamic care nu sunt arse, asa se fac de la otet :) Bune ca si garnitura pentru diverse gratare sau fripturi sau cu o salata simpla, asa mai light. Bon appétit!