17 august 2011

clatite cu afine si zmeura

Daca v-ati plictisit de aceleasi clatite de cand lumea si vreti sa incercati ceva nou, aceasta e reteta ideala pentru un mic dejun de weekend. Pe langa faptul ca mananci de nu te mai opresti, pot fi facute in orice sezon cu ce fructe se gasesc proaspete (mere, pere, zmeura, mure, afine, banane s.a.). Eu am pus afine pentru ca sunt acum in piata si sunt yummi.Optional puteti pune si niste zmeura si puteti combina cate fructe vreti. Dar destul cu palavrageala :) Pentru a satura vreo 5 omuleti flamanzi aveti nevoie de:
  • 8 oua (albusurile separate de galbenusuri)
  • 600 g de urda sau ricotta (sunt cam aceeasi branza :)
  • 400 ml de lapte
  • 500 g de faina (cantitatea e aproximativa, si pentru ca la faina nu e niciodata fix, puneti pana se face un aluat mai gros decat cel normal de clatite, dar care sa poata fi turnat cu o lingura)
  • 1 praf de copt
  • putina sare
  • 600 g de afine
  • 100 g de zmeura (optional)
  • 200 g de zahar
  • 160g de unt
Pentru aluat: luati galbenusele, urda/ricotta si laptele si amestecati-le cu mixerul intr-un bol pana devin o pasta omogena. Puneti o parte din faina (mai puteti adauga mai tarziu daca e prea moale mixul), praful de copt si sarea si amestecati bineeee.

Intr-un alt bol bateti albusurile spuma. Adaugati albusurile incetisor si integrati-le amestecand usor in aluat, apoi adaugati 1/3 din afine in aluat.


Pentru sirop (topping), puneti restul de afine intr-o cratita, cu zaharul si jumatate din unt si dati la foc cateva minute, pana se topesc zaharul si untul si devine un fel de compot. Luati de pe foc si siropul e gata!

Sa trecem la partea serioasa. Se topeste putin unt in tigaie si cand se face tot balonase se pune aluatul cu lingura si se intinde uniform. Ar trebui sa iasa cam de 1 cm grosime (aproximativ). Nu incercati sa intoarceti clatita din tigaie, cum se face cu clatitele normale, pentru ca nu va merge :d... luati o spatula si dupa 1-2 minute sau cand vedeti ca face clatita niste mici bule, intoarceti-o cu spatula. Optional se poate pune zmeura dupa ce asezati clatita initial in tigaie (cum se vede mai jos:)
flip si...
voila
 Turnati sirop din abundenta si enjoy :)