05 noiembrie 2012

croque monsieur

croque monsieur cu ridichi si ierburi aromatice cu sare

Imi place cum suna croque monsieur. Croc, croc, croc. Si mai mult imi place insa combinatia de crocant si moale: coaja crocanta si miez moale. Francezii stiu ce stiu pana si cand vine vorba de un banal sandwich... Acestea fiind zise, pentru doua sanvisuri aveti nevoie de:

- 4 felii de paine
- mustar sau hrean
- sunca
- cascaval sau branza de burduf
- piper

Doua dintre felii se ung cu mustar sau cu hrean. Reteta clasica e cu mustar, dar am incercat si cu hrean si mi-a placut foarte mult. Apoi se pun cate 2 felii de sunca in fiecare sanvis, cateva felii de cascaval sau branza de burduf. Nu exagerati cu branza pentru ca va curge si nu  va fi o priveliste prea frumoasa. Putin piper si asta e.

Acum aveti doua variante: cu sandwich maker sau fara. Mie imi place mai mult in sandwich maker, al meu fiind de fapt un waffle maker, dar principiul e acelasi :) Le pun cateva minute inauntru si cand devin aurii sunt gata. Le puteti lasa mai mult sau mai putin, in functie de cat de prajite sau neprajite va plac.

Daca nu aveti sandwich maker, de fapt asta e reteta clasica, incalziti putin unt sau ulei intr-o tigaie si prajiti sandvisurile pe ambele parti cate 1 minut. Apoi transferati-le intr-o tava si bagati-le in cuptorul incalzit. Cand incepe sa se topeasca branza (dupa vreo 5-10 minute) sunt gata.

Mic dejun, brunch, pranz sau cina rapida. Poate fi orice croc croc asta :)