18 septembrie 2011

briose cu dovleac

Briose de sezon, adica cu dovleac. E prima data cand fac si am luat reteta de aici doar ca nu s-au prea pupat cantitatile, asa ca mi-au iesit 15 in loc de 24... Tristete mare pentru ca asa micute, se duc repede rau. O sa va dau reteta cu cantitatile revizuite ca sa si iasa 24, hopefully.


Se ia una bucata dovleac MARE :) si se coace la cuptor. Intepati-l cu furculita ca sa verificati cand e facut - trebuie sa intre usor in el. Booon. Din dovleacul copt - care e bun si ca atare sau cu putina miere, se iau 700 g de dovleac copt si racit care se baga in robot si se piseaza (se poate face si cu furculita pana devine piure).


Intr-un alt bol se pune un pachet de unt cu 250 g de zahar (alb si brun, sau doar alb, cum am avut eu) si se bat cu mixerul pana se omogenizeaza, apoi se adauga ouale (5 bucati) si sugar, spice & everything nice :) aka o lingurita de scortisoara, un varf de lingurita de ghimbir si vreo 3 cuisoare pisate.
de la stanga la dreapta: cuisoare, scortisoara si ghimbir

Se mai pun, una bucata praf de copt, una bucata zahar vanilat si dovleacul piure si se dau mai departe cu mixeru'. Cand e pasta omogena se pune faina, cat sa devina un aluat turnabil (cred ca tocmai am inventat un cuvant :D) cu lingura in formele de briose. Se dau la cuptor la foc mediu spre mare vreo 20 de minute sau pana intra scobitoarea si iese curata.

Perfecte de inceput de toamna :) Bon apetit!