21 octombrie 2011

cheesecake cu zmeura si fistic

Dupa nenumarate cheesecake-uri cumparate de la cantina sau de la Gregory'sul de langa birou, care nu erau nici pe departe la nivelul la care ar trebui sa fie (adica nu prea aveau gust de cheesecake ca sa o zicem pe aia buna), am zis ca gata, nu se mai poate si o sa iau lucrurile in propriile maini. Am facut o adaptare a clasicului New York cheesecake, cu zmeura proaspata si fistic. Ce a iesit nu e nici macar in acelasi zip code, cum ar zice americanii, cu tentativele de cumparat de prin Pipera city, deci a meritat pe deplin efortul.

Pentru cheesecake aveti nevoie de o forma de tort cu fund detasabil -  a mea e de la ikea si e marimea standard, vreo 21 cm diametru. Primul meu cheesecake l-am facut intr-o cratita normala, dar nu l-am mai scos de acolo. Asa ca daca nu vreti sa il mancati cu lingurita din cratita, va recomand cu caldura forma asta de tort :)

Pentru blat aveti nevoie de:
  • 200 g biscuiti digestivi
  • 80g de unt
  • un sfert de cana de fistic crud
Untul se topeste pe foc si se amesteca cu biscuitii macinati cu sucitorul sau in robot si cu fisticul crud (nesarat si neprajit) de asemenea pisat. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu amestecul de biscuiti.
Pentru crema aveti nevoie de:
  • 800g crema de branza (philadephia sau hochland simpla) - nu incercati cu branza de vaci, eu am incercat si nu a iesit... atunci cand am incercat si cu cratita...
  • 5 oua
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • un zahar vanilat
  • 200 ml smantana
  • 6 linguri de zahar
Toate ingredientele de mai sus se amesteca cu mixerul pana devin o pasta omogena. Cica ar trebui sa stea toate vreo 6 ore afara din frigider ca sa fie de temperatura camerei. Yours truly nu a avut atata rabdare si au fost ok si batute reci :)
Se toarna crema peste biscuti. Optional puteti arunca niste zmeura inauntru :) La cuptor se lasa cam o ora jumatate. Mai verificati din cand in cand. Se va umfla cat toata forma si cand mai pare necoapta doar la mijloc, e gata. 
Dupa faza asta chiar e nevoie de rabdare. Trebuie lasata la frigider minimum 12h. Dupa ce ati privit-o cu jind o zi intreaga, se ung marginile cu crema de branza (Philadelphia sau Hochland) si se tapeteaza cu fistic macinat.
Apoi se incununeaza cu zmeura proaspata. Puteti folosi si alte fructe - ce este in sezon - sau puteti face prajitura simpla, fara fructe si fara fistic. Desi va fi mult mai eleganta asa, iar cheesecake-ul cu fructele de padure sunt amantii perfecti :D
Daca va puteti limita la doar o felie, felicitari :)