27 noiembrie 2011

pui lipicios

Nu stiu altii cum sunt, dar eu una m-am saturat de pui. Si totusi in lipsa de stridii, midii proaspete si iepure de camp, tot ma vad nevoita sa mananc pui din cand in cand pentru ca poti manca salata doar pana la un punct. Si daca trebuie sa manac pui, il voi condimenta pana voi reusi sa ii schimb gustul. Si se poate, pentru ca puiul in sine e usor de transformat si aromat :)
Pentru varianta de pui lipios se amesteca:
  • 1 lingura sos worcestershire/worcester
  • 4 linguri sos de soia
  • 50g zahar (brun de preferinta, dar nu e musai)
  • 1 lingurita paprika de ardei dulce
  • 5 catei de usturoi pisati
  • 1 lingurita de scortisoara macinata

 Se dau bucatile de piept/pulpe de pui prin sosul de mai sus, se pun intr-o tava acoperita cu staniol si se baga la cuptor. Nu e nevoie de ulei pentru ca pe staniol nu se prind si se rumenesc perfect.

Cat sta puiu' la cuptor, puteti incropi o salata simpla, de exemplu: andive, rosii, ardei gras si salata verde.
Iar la final cand totul e aburind sa le aruncati pe o farfurie :)
Si sa le savurati in preajma noilor accesorii de bucatarie - adica in mini gradina suspendata de plante aromatice si decor tomnatic :)

vita cu sos de soia si ghimbir

Cine ma cunoaste de mai demult va zice: ceeee, tu, carne? Dap, se mai schimba omu'... asa cateodata. Dupa ce vreo 10 ani am refuzat sa mananc carne rosie, am descoperit ca de fapt nu imi placea pentru ca nu era de calitate sau nu era gatita prea grozav. Ce-i drept cu porcusorii nu prea sunt prietena nici acum, dar mananc in mod paradoxal prosciutto cu pasiune :)

Pentru vita cu sos de soia aveti nevoie de o bucata de carne de vita slaba, pe care sa o taiati in patratele mici - ideal de 1 cm.
Apoi dati prin presa de usturoi cativa catei (vreo 5 sa zicem) si o amestecati bine cu usturoiul, cateva linguri de sos de soia si o lingurita de praf de ghimbir (puteti folosi si ghimbir proaspat, ras, dar nu exagerati pentru ca e foarte puternic). Lasati carnea la frigider, la marinat cel putin 30 de minute.
Cat se marineaza vacuta, puteti pune niste ciuperci la cuptor cu cate o bucatica de unt in fiecare sau le puteti face à la française dupa cum va povesteam acum ceva vreme.
 
Luati carnea din frigider si trantiti-o intr-o tigaie pe foc mare. In 2-3 minute e gata! Nu e nevoie sa puneti ulei pentru ca isi va lasa sucul ei care este foarte bun. Amestecati repede pana cand se inchide la culoare, dar nu o lasati mai mult de vreo 3 minute pentru ca se va intari.
Savurati cu o salata simpla! :) Si uite asa ati facut masa de pranz in vreo 15 minute cu totul :) Pofta buna!