02 august 2012

Paris, mon amour


Va amenintam, promiteam acum cateva saptamani ca va povestesc cum a fost la Paris si uite ca am invins lenea si o fac acum :D

Ceea ce nu se vede in niciun film romantic este ploaia din Paris. Pentru ca la Paris ploua. Des. Adica aproape in fiecare zi. Dar am prins si niste soare, mai ales cand am plecat :)

Am ajuns exact pe 14 iulie, de ziua Frantei, dar in iuresul uite ce frumoooooos e totul am prins doar ultimul tanc care defila pe Champs-Élysées si am ratat artificiile, dupa care am plans restul zilelor. Din ziua Frantei am vazut steaguri multe si fortele miliare care erau foarte prietenoase cu cetatenii si turistii care impanzeau Parisul. Asa ca am facut o poza de album :)

marina pe stanga si fortele aeriene pe dreapta

Cea mai surpinzatoare descoperire pe care am facut-o au fost boulageriile. Pana si cele de cartier, cele mai banale, au niste sanvisuri dementiale, foetajuri, pains au chocolat si tot ce va puteti imagina. Asa ca am inceput cu un sanvis cu ton.

bagheta cu ton si salata verde

Paine mai crocanta si mai buna ca in Franta nu cred ca am mancat pe undeva. Nu sunt eu mare mancatoare de paine, dar cata am putut manca in 4 zile... nu mi-a venit nici mie sa cred.
Prima masa a fost comme ci comme ça.... Adica melcii cu unt si patrunjel si crème brulé-ul au fost bune, dar restul... nu as putea spune ce ne-am omorat dupa ele. Am comadat  un boeuf bourguignon pe care nu l-am putut manca. Era o bucata de carne inecata in grasime... Refuz sa cred ca asa trebuia sa fie.
Am recuperat insa la urmatoarea masa cand mi-am facut in sfarsit curaj si am comandat boeuf tartare, care in principiu este carne de vita, cruda si tocata. In Bucuresti nu am avut niciodata curajul sa incerc, dar dupa cateva ezitari am zis ca vor sti ceva frantujii. Experienta a fost din seria sushi: pe cat de mult am ezitat, pe atat de mult mi-a placut. Asa ca am si repetat experienta :D

boeuf tartare 

Nici hamburgerii nu sunt rai in Franta, desi ai zice ca sunt apanajul americanilor. Bucataria franceza ramane de departe preferata mea. Reuseste sa fie cea mai sofisticata, dar cu o nota de simplitate totusi.

hamburger de vita cu cartofi prajiti

Am dat si peste o taraba, daca ii pot spune asa, care facea parte dintr-un restaurant si de unde puteai cumpara fructe proaspete de mare. Am salivat indelung...


Nu am ocolit nici muzeele. Am inceput cu Pompidou unde am stat cam o zi intreaga... Da-mi arta contemporana si uit sa mai mananc. Well, almost.

probabil singurul tablou de Gerhard Richter care mi-a placut

o ciupercuta, doua ciupercute @Pompidou

La Défense

Cel mai bun restaurant unde am mancat in Paris a fost de departe le 122. Tipic frantuzesc, cu atmosfera cozy si mancare excelenta. Nu as putea sa ii reposez nimic. Am inceput cu un antreu de iepure care semana cu o terina.

terina de iepure pe paine prajita

Apoi foie gras. Cred ca as putea trai cu foie gras. Da. As putea :)

foie gras cu dulceata

Dorada cu piure de cartofi a fost excelenta, deloc uscata, iar piureul fin, fin.

dorada cu piure de cartofi si legume

A a mancat pui cu paste si nu s-a plans :)

pui cu paste si prune uscate

Desertul a fost diafan si usor: salata de fructe cu sorbet.

salata de fructe cu sorbet

Excursia a fost presarata bineinteles si cu nelipsitele macarons pe care le-am mancat pe nerasuflate, astfel incat una singura a ajuns sa fie imortalizata pentru posteritate :)

le macaron

Trecand de la mancare la shopping, daca va aventurati in Galeriile Lafayette, faceti-o pana la capat: urcati pe acoperis. Se vede tot Parisul si va puteti odihni dupa kilometrii strabatuti prin magazin. Daca nu gasiti loc pe canapele, sa stiti ca iarba artificiala e foarte moale :)

terasa de pe Galeriile Lafayette

Am ramas visand la privelistea de mai jos. Va suna ca un cliseu, dar Parisul este cel mai frumos oras pe care l-am vazut vreodata. M-as muta maine cu tot cu Kino si cu A, as vorbi cu buzele tuguiate tous les jours si m-as inarma cu pelerine si parpalace multe pentru ploaie :)


La sfarsit va las cu un filmulet demential care rezuma foarte bine lungul weekend in Paris pe fast forward si care are si o parte din artificiile de 14 iulie :) http://vimeo.com/46106624