12 octombrie 2013

tarta cu prune si migdale


Niste prune stateau intr-un frigider. Dupa cateva zile, plictisite, una o intreaba pe cealalta: Ce crezi ca are de gand cu noi? A, pai eu stiu, parca vad ca o sa ne bage in niste aluat si ne face galuste... Eu cred ca o sa ne bage intr-o tarta cu migdale si iaurt ca uite si iaurtul ala se plictiseste acolo pe raft. Mda. Oricum, o sa ne frigem, clar. 


Prunele de mai sus au pornit spre tava intr-o seara de toamna. Reteta de tarta e aceeasi pe care am tot folosit-o, dar daca ceva e bun, ce sens are sa il schimbi? Adica am facut tarta asta cu nectarine, mure, zmeura, mere, rubarba, capsuni, deci de ce nu cu prune? Ca sa umpleti o tava clasica de tarta aveti nevoie de:


Aluat
  • 300g faina alba
  • 150g unt
  • 1 varf de cutit de sare
  • ou
  • 1 lingurita de zahar
  • cateva linguri de apa rece din frigider 

Prune - vreo 400-500 g sau cate sa acoperiti tava cu ele rupte in doua

Umplutura
  • 3 linguri de unt
  • 1/4 cana de migdale macinate (sau nuca sau fistic crud)
  • 2 linguri de faina alba
  • oua
  • 140 g iaurt simplu
  • 3 linguri de zahar vanilat 

Faceti aluatul din ingredientele de mai sus si lasati-l o ora la frigider acoperit cu folie de plastic. Intre timp spalati prunele, scoateti samburii si rupeti-le in doua. 




Ungeti tava cu unt si intindeti aluatul racit pe toata suprafata. Aranjati prunele frumos (sau nu :) si turnati amestecul de unt, migdale si faina peste. Apoi dati la cuptor la foc mediu (eu am aragaz pe gaz si la 2 din 3 s-a facut in 15 minute). Bagati o scobitoare la mijloc si daca iese curata, e gata.





Sa aveti o toamna frumoasa cu miresme imbietoare! :)