31 mai 2011

sushi



Daca tot a luat blogul o turnura gurmanda, trebuie sa va prezint felul meu preferat de mancare :) Pana la sushi nu cred ca aveam un fel preferat, dar de la sushi incoace, e alta poveste. Pe cat de complicat pare la prima vedere, pe atat de simplu e de facut. O sa va prezint cateva mici secrete pentru a face sushi acasa fara a cumpara truse scumpe de sushi (se gasesc in supermarketuri, dar nu am luat niciodata). De baza e orezul. Nu e cazul sa luati orez de sushi, orice orez cu bob rotund e ok. Obligatoriu este sa fie rotund si nu alungit pentru ca orezul alungit nu se lipeste. Pentru prepararea orezului de sushi puteti urmari filmutelul acesta. Eu asa am invatat :)

Otetul de orez se gaseste la magazine speciale care au ingrediente de sushi - unul este in Auchan Titan, dar banuiesc ca nu e singurul din Bucuresti. Dashi nu am folosit niciodata si a iesit la fel de bun, dar daca incercati, spuneti-mi si mie cum e :)

Deci ingredientele pentru orez sunt: orezul (evident :), otetul de orez, zahar, sare.

Dupa ce a ajuns orezul la temperatura camerei il puteti transforma in ce vreti: sushi, maki sau sashimi.

Sashimi sunt bucati simple de peste crud - cele mai simplu de facut :)

Sushi e orez cu peste si atat. Optional puteti pune putin wasabi intre peste si orez. Foarte putin pentru ca e extrem de picant. Luati in mana putin orez, adunati-l ca sa se lipeasca si puneti o bucatica de somon peste. Si gata!


Maki e ruloul de orez, peste si alga (foaia neagra in care e invelit e alga marina si se gaseste in mai toate supermarketurile). Pentru maki aveti nevoie de covoras din bambus, alga, peste crud proaspat (eu am folosit somon, dar puteti lua orice file de peste atata timp cat e foarte proaspat), avocado si castraveti.

Se ruleaza, se taie bucatele cu un cutit foarte ascutit muiat in apa pentru a taia mai usor.

si se mananca cu sos de soia :) Voila.

Bon appétit!