29 iulie 2011

excursie gurmanda: Italia - Franta - Elvetia

In iulie am facut un mic tur de forta: Italia-Franta-Elvetia in care am imortalizat tot ce era de imortalizat, inclusiv mancarea din farfurie (mai putin cea de la McDonalds shhhhhh). Ce urmeaza sunt descrieri din memorie pentru ca numele din meniu nu l-am imortalizat, deci va trebui sa ma credeti pe cuvant :D

Am inceput cu o salata cu vinete si mozzarela, asa usurel, in Milano. Italienii stiu sa gateasca, daca era vreun dubiu in sensul acesta, pot face o salata care ar putea fi plictisitoare, un deliciu. Si pentru ca tocmai aterizasem in Italia, nu putea sa lipsesca pizza (cu creveti, naturally :)


In Genova am cautat seara, pe bajbaite un restaurant. Lista de pe Lonely Planet nu ne-a ajutat deloc pentru ca, desi centrul din Genova nu e mare deloc, nu le gaseam de nicio culoare. Asa ca am intrat intr-un restaurant micut, plin de italieni si nu de turisti - felul meu preferat de restaurante. Am avut noroc cu un chelner - care e posibil sa fi fost chiar bucatar - si care avea cel mai britanic accent pe care l-am auzit vreodata in Italia. Ne-a ajutat la alegerea din meniu pentru ca italiana mea e limitata la cateva cuvinte si sfarsesc prin a comanda paste cu creveti de cele mai multe ori. Ce a urmat a fost bunisim:
Salata cu rosii, ton si anshoa


Gnocchi cu pesto


Un peste local, nu (mai) stiu care, cu flori de dovlecel pane


Si o tarta divina cu migdale



A doua zi am pornit spre Franta si pentru ca ni se facuse din nou foame, am mai poposit putin in Italia, la San Remo, insorit si minunat, linistit si cu terase incantatoare.

Paste cu creveti pescuiti din mediterana de la 2 pasi
 


Vita cu masline si salata

***
In Franta am avut parte de un bucatar local, adica prietena mea buna care ne-a tinut in suspans de dimineata pana seara cu 'ce vom manca la cina' de ne-au trecut tot felul de ganduri (mai mult sau mai putin negre) prin cap. La sfarsit surpriza a fost de proportii: Prepelite!!!!!
***
A urmat Elvetia: rafinata, sofisticata si mancarea asijderea. Pranzul de pomina a fost cu:

Tarta cu rosii uscate la soare, pesto de busuioc si mozzarella, salata si sos de gazpacho


Vita a la plancha cu piure de cartofi si legume


Platou de branzeturi - nu a supravietuit nici una :))


Cel mai frumos desert pe care l-am mancat vreodata: inghetata, caramel, mure, capsuni, menta si levantica de decor


Pana si vitrinele erau apetisante: macarons in Lausanne  - dreamy


A urmat cina de la nunta:
Foie gras cu smochine si mango proaspat


Peste cu migdale si piure de cartofi


Miel cu ierburi si otet balsamic plus legume la gratar



In incheierea unei excursii cu feluri fabuloase de mancare, care ar fi multumit si cei mai gurmanzi dintre gurmanzi, va prezint cel mai fascinant monument din Elvetia: furculita din lacul Geneva. Erau si niste rate (vii) care patrulau in siguranta pe langa ea :)