13 ianuarie 2013

tort de ciocolata cu ceai Earl Grey


Desi nu sunt mare fan ciocolata, am studiat in detaliu variantele din cartea Good Food si pana la urma am ales-o pe aceasta pentru ca parea tentanta si simpla :D Nu imi plac torturile pline de creme grase si tortul asta pare usor, cat de usor poate fie ceva plin de ciocolata :)) Pentru a va apuca de treaba va trebuie in primul rand o tava cu fund detasabil. Cantitatile din reteta aceasta sunt pentru una cu diametrul de 22 cm. Tortul nu are umplutura si blat, e facut dintr-o singura compozitie. Simplu :)

lapte, ciocolata, oua, unt, migdale, ceai, zahar pudra

- 2 pliculete de ceai Earl Grey (doar continutul lor)
- 100 ml lapte
- 150 g ciocolata neagra (am folosit ciocolata simpla, de menaj)
- 200 g unt
- 140 g migdale macinate
- 6 oua
- 200 g zahar pudra
- un varf de sare
- cacao (pentru decorat)
- frisca (pentru decorat)

ciocolata, unt si sare

Am pus ciocolata, untul si un varf de sare intr-o farfurie de metal, pe care am asezat-o peste o cratita in care fierbea apa. Am amestecat constant ca sa se omogenizeze. In cateva minute s-a topit.

galbenusuri, migdale macinate, earl grey in lapte cald

Apoi am separat galbenusurile de albusuri, am taiat pliculetele de Earl Grey si am pus continutul intr-o cana cu lapte fierbinte, iar migdalele le-am macinat.


Tava am uns-o cu unt si am pus hartie de copt avand grija sa fie cu vreo 3 cm mai inalta decat tava, pentru ca prajitura se va umfla. Ciocolata topita am amestecat-o cu migdalele macinate, galbenusurile si laptele cu Earl Grey. Albusurile le-am batut spuma, am adaugat zaharul pudra si apoi le-am mai batut pana s-au intarit si le-am adaugat la amestec.


Am turnat totul in tava si l-am dat la cuptor vreo 30 de minute la 160 de grade (gaz mediu). Initial s-a umflat de am crezut ca va curge afara din forma, dar din fericire nu a curs :D Hiu. Cand am scos tortul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca in forma, s-a prabusit tot la mijloc. Deja arata ca un fiasco de tort... Dar cand l-am scos din forma am reusit sa il aduc pe tot la acelasi nivel presand usor cu o lingura pe margini. A fost un tort cu peripetii... Dar totul e bine cand se termina cu bine :D


Intre timp, pana s-a racit, am facut niste frisca din smanatana pentru frisca, batand-o cu mixerul, dar puteti la fel de bine sa folositi si frisca gata facuta, din tub. Cand a fost complet rece l-am pudrat cu cacao si l-am decorat cu frisca :D


Si am mancat cu pofta pana si eu, cel mai mic fan al cicolatei. A iesit un tort foarte bun. Merita refacut! :)

P.S. Nu stiu daca ati observat, dar tortul asta nu are faina deloc. :D How about that?