24 martie 2013

piata chinezeasca

La marginea Bucurestiului e o piata chinezeasca imensa, cunoscuta ca Dragonul Rosu. Varianta romaneasca de Chinatown. Nu mai fusesem acolo de vreo 4 ani, cand era o mare de tarabe si o cladire in mijlocul lor unde descoperisem un magazin cu produse alimentare chinezesti. Am cumparat atunci ardei iute de Sichuan, pe care nici acum nu am reusit sa il termin, ceai verde, seminte de dovleac cu aroma de vanilie si cate si mai cate. De vreo cateva luni incoace am tot planuit sa ajung din nou, ca sa refac stocul de chinezarii, fara prea mare succes insa, a.k.a lene de weekend :D Dar acum doua saptamani ne-am mobilizat si am plecat.  Pont: in 4 ani s-au schimbat multe asa ca atunci cand vedeti poarta de mai jos, nu parcati acolo, cum am facut noi... Mai mergeti inca vreun km si veti ajunge la ditamai complexul comercial. Noi am parcat pentru ca eu stiam ca sunt tarabe in aer liber, care se pare ca nu mai exista si am facut si cele 30 de minute de miscare recomandate de doctor zilnic. Asa am descoperit ca tarabele disparusera si in locul lor au aparut vreo 7 sau 8 magazine Dragonul Rosu!

poarta dinspre Colentina
Un complex imens cu parcari si sute de tarabe care intre timp s-au adapostit in mall-uri. In Dragonul Rosu 2 , asa sunt si denumite: 1, 2, 3 ...7 am gasit supermarketurile chinezesti pe care le cautam. O multime de produse exotice la preturi rezonabile. Ce-i drept unele dintre produse le gasesti si intr-un supermarket normal, dar pe cele mai multe nu. Mic pont: daca ajungeti acolo nu va bazati sa platiti cu cardul. Era amuzant sa vezi clientii asiatici care se simteau cu siguranta ca acasa, dar si curiosi ca noi care se uitau cu ochii mari la produse. Daca aveti curaj sa mancati meduze, aici gasiti :) Magazinele au angajati care stau printre rafturi si iti explica care sos de soia e mai bun sau la ce sa folosesti un anumit ingredient.

Desi sunt supermaketuri, functioneaza dupa modelul unei piete indoor. Si ca orice piata care se respecta, la ora 14.00 se inchide, iar mai putin obisnuit, in weekend a deschisa doar sambata. Partea bune e ca dupa ce ati obosit cumparand mancare sau haine din China sau de pe vapor.... puteti sa si mancati la unul dintre restaurantele chinezesti de la etaj, inconjurati de lampioane.


Iar mancarea e mai buna decat la orice restaurant chinezesc care livreaza, din cate am incercat pana acum cel putin. Ca sa nu mai spun ca a fost gata incredibil de repede.


Cel mai mult mi-au placut insa serviciile: erau cei mai amabili oameni pe care i-am intalnit pana acum in Romania: zambitori, te salutau si iti multumeau cu zambetul pe buze intr-o romana cu accent chinezesc. Chiar te fac sa vrei sa te intorci. Nu va pot spune ce sunt in celelalte numere, noi am intrat doar in Dragonul 1 unde erau doar haine si apoi in Dragonul 2 unde am gasit ce cautam, adica mancare. Dar data viitoare, cine stie.


Captura zilei: taitei de orez, ceai verde, alge pentru sushi, chimen, ardei iute, betisoare (Chopsticks), ulei de susan, lapte de cocos, alune in coaja de wasabi, otet de orez, ciuperci shitache deshidratate, sos picant pentru pachetele de primavara si am primit bonus curmale. Not bad :D Acum mai ramane sa scormonesc internetul dupa retete :D

02 martie 2013

pulpa de vitel la cuptor


Dupa experienta reusita cu muschiul de vita la cuptor, am tot gatit diverse bucati de vita de marimi si forme diferite. Nu ma pot declara inca experimentata la identificarea carnii de calitate, care e destul de greu de gasit la noi oricum, dar de cele mai multe ori am nimerit o carne decenta. In cele ce urmeaza este vorba de niste pulpa de vitel pe care am cumparat-o din Piata de la Obor. In supermarket de obicei nu sunt bucati atat de mari. Am inceput prin a o spala, apoi am sters-o cu servetele de bucatarie ca sa nu mai aiba apa deloc pe ea si am taiat-o in bucati aproximativ egale, de vreo 5 cm latime.

pulpa de vitel

Am pus sare si piper, putin cimbru uscat si am prajit-o la foc mare vreo 2-3 minute pe fiecare parte in putin ulei de masline, cat sa isi schimbe culoarea. Intre timp am incins cuptorul la foc mediu (2 din 3 pe gaz).


Am pus hartie de copt intr-o tava de ceramica termorezistenta, dar la fel de bine puteti folosi o tava normala de metal, si am dat carnea la cuptor la foc mediu. Apoi am facut testul apasand pe ea cu clestii de metal. Cel mai bine e sa apasati imediat inainte sa o bagati la cuptor ca sa va faceti o idee de textura. Dupa doar 2-3 minute pe foc va fi moale la mijloc, deci nefacuta. Daca va place in sange sau medie-in sange, trebuie sa fie inca putin elastica cand e gata. Daca e tare, inseamna ca s-a facut prea mult. E bine sa o verificati din cand in cand, pentru ca fiind subtire, nu va dura foarte mult pana va fi gata.

Inainte si dupa ce a stat la cuptor

Cat a stat carnea la cuptor am incropit o salata verde cu andive, ridichi si rosii deshidratate.


Si cand am scos carnea din cuptor avea un sos foarte bun pe care l-am turnat peste cateva felii de bagheta.


Am asezat vitelul deasupra si am mancat cu pofta.


Iar feliile care au ramas au fost excelente in sanvis a doua zi.


sanvis cu vitel, ridichi si cascaval

Sa aveti o vita reusita :)