29 februarie 2008

o punga, 2 pungi, 400 de ani

Ieri am cumparat 2 produse de la farmacie. Inainte sa le bage in punga, i-am spus farmacistei: Nu multumesc, nu am nevoie de punga. S-a uitat ciudat la mine, a mormait ceva si mi le-a intins, in punga. Nu e prima data cand mi se intampla, dar de data asta cumva m-a zguduit putin atitudinea ei.

Azi miroase in baie pestilential a vopseluri sau dialuant, de unde rezulta ca cineva a aruncat pe canalizare aceste substante. I-as fi spus ieri farmacistei ca dureaza 400 de ani pana cand o punga de plastic dispare in natura, dar de-abia ma tineam pe picioare asa ca fizic nu eram in stare sa ripostez. Vopselurile aruncate pe canal ajung in ape si e nevoie de foarte multa apa pentru a fi "spalate", de aceea se arunca la cosul de gunoi si nu pe canal. Suntem la sfarsitul lui februarie si avem temperaturi afara ca si cand ar fi fost aprilie. Dar cui ii pasa? Noua ne place sa folosim sute de pungi de plastic, sa nu mai bem de ani de zile decat apa imbuteliata pentru ca apa de la robinet nu mai e potabila sau ca respiram aerul toxic de afara. We just love it.

10 comentarii:

Lydia spunea...

Sa se uite urat la tine vanzatoarele cand nu vrei punga de plastic se intampla si la noi (adica in Korea). Ceea ce este incurajator insa, la unele magazine ai optiunea pungilor de hartie. Iar "shopping bag"-ul incepe sa castige la capitolul popularitate.

Bianqua spunea...

La noi e clar de ce se uita urat. Nu inteleg cum poti refuza ceva gratis. E simplu. Si asta venind de la niste oameni care nu au niciun fel de constiinta ecologica. Le este complet straina.

Lavinia spunea...

Pai uite o replica buna de refuz: "Constiinta mea ecologica ma obliga sa refuz aceasta punga. Multumesc oricum".

Bianqua spunea...

:)) pariu ca s-ar uita la tine ca la ET? Eu intentionez sa le spun de acum incolo, "nu multumesc, o punga traieste 400 de ani dupa ce o arunci. Imi incap in geanta cele 2 cutii de medicamente"/sau ce o fi.

Unknown spunea...

Pei si daca e punga de hartie ce facem?.... intradevar, e biodegradabila, dar e facuta din lemnul unui copac(frumos ar fie sa fie facuta din paie si stuf, dar de cele mai multe ori nu e asa), care a crescut in 60 ani si pe care l-a taiat un nene in 5 min, si bineinteles ca nenea nu are de gand sa planteze altul in loc.
Problema nu e neaparat tipul pungii, ci cum ziceati voi "constiinta ecologica".
Problema asta (ca si multe altele) cred ca ar putea fi rezolvata printr-o campanie mediatica bine pusa la punct (cum sunt campaniile astea de spalare de creier de care avem parte destul de des), si prin cateva legi care sa oblige oamenii sa recicleze. Nu cred ca ar fi f greu si s-ar scoate si bani frumosi din asta.

Din pacate, ai nostrii sunt ocupati cu treburi mult mai "importante"

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Bianqua spunea...

@iulian - asa e, pentru punga de hartie se taie copaci, dar daca tot ai nevoie de o punga, se pot face pungi din hartie reciclabila. E mai bine sa nu iei o punga deloc, daca nu ai nevoie neaparata de ea, dar intre una de plastic si una de hartie, e mult mai ok una de hartie. De preferat reciclabila :D

Unknown spunea...

bine bine, de acord, dar si majoritatea plasticului se poate recicla :D

Bianqua spunea...

Si cati oameni il recicleaza??

Unknown spunea...

DA!!!.... asta e problema.... cati recicleaza?(hartie, plastic, metal sticla... samd).
Situatia s-ar putea schimba mult printr-o campanie mediatica puternica, daca firma de gunoi te-ar obliga sa sortezi gunoiul si dc ai primi amenzi ca nu faci asa (deocamdata e al naibii de greu sa amendezi pe cineva dc iti arunca gunoiul in fata usii chiar).
La urma urmei chiar suntem obligati sa reciclam de catre UE.

"România va plati amenzi de 100.000 de euro zilnic", pentru neindeplinirea obligatiilor de reciclare.

Sursa: http://www.ecotic.ro/revista.php?NewsId=9&Lang=EN